Gillar du sport och vill satsa på en idrott?

Hos oss på Filbornaskolan kan du utveckla ditt idrottande samtidigt som du lyckas med dina studier. Du kan kombinera idrott och studier på de flesta av våra program.

Det finns tre olika alternativ för idrottselever på Filbornaskolan

  1. Riksidrottsgymnasium i golf eller simning (RIG)
  2. Nationellt godkänd idrottsutbildning i elva olika idrotter (NIU)
  3. Lokalt idrottsgymnasium (LIU)

RIG och NIU är för dig som vill elitsatsa

RIG vänder sig till dig som elitsatsar och som har potential att nå internationell elit som senioridrottare. På Filbornaskolan har vi RIG för golfare och simmare. Riksidrottsförbundet, respektive nationellt idrottsförbund och Helsingborgs stad ansvarar gemensamt för verksamheten. Idrottskurserna vid Riksidrottsgymnasierna omfattar obligatoriskt 400 gymnasiepoängpoäng och med möjlighet till ytterligare 300 poäng som utökat program.

Du kan söka till RIG oavsett var i Sverige du bor. Skolan erbjuder boendealternativ till elever på RIG.

NIU vänder sig till dig som har förutsättningar att nå nationell eller internationell elit som senioridrottare. Inom NIU har vi basket, bordtennis, brottning, golf, fotboll, handboll, innebandy, konståkning, padel, tennis och simning.

Liksom på RIG har du fyra pass i veckan i din specialidrott under hela din skoltid och har fyra år på dig att slutföra gymnasiet, allt för att du ska kunna träna och tävla på elitnivå och samtidigt lyckas med skolan. Det betyder att du studerar färre kurser per år och får möjlighet till fler träningspass på förmiddagstid.

RIG och NIU = 4 årig studiegång

Vi på Filbornaskolan har lång erfarenhet av fyraårig studiegång för idrottselever och det har varit en starkt bidragande faktor till såväl idrotts- som skolframgång för våra elitidrottselever.

Lokalt idrottsgymnasium (LIU)

LIU är det alternativ som vi kan erbjuda dig som har en annan idrott än de som vi erbjuder inom NIU och RIG. Dessutom kan vi erbjuda ytterligare ett alternativ till elever som är intresserade av fotboll. Här finns inga krav på att du behöver tillhöra nationell elitnivå. Istället är ett stort intresse och motivation för att utvecklas i din idrott grunden i detta alternativ.

Du tränar två pass i veckan på skoltid de två första åren. I övrigt läser du i normala fall gymnasiet i samma takt som övriga elever – alltså på 3 år. Om du vill så kan du få möjlighet att träna två pass per vecka även under årskurs 3.

I dagsläget erbjuder vi LIU i badminton, bågskytte, fotboll, fäktning, ishockey, padel, ridning och taekwondo.

Våra program i kombination med idrotten

Barn- och fritid – Fritid och hälsa (RIG, NIU, LIU)

Ekonomi – Ekonomi (RIG, NIU, LIU)

Naturvetenskap – Naturvetenskap (RIG, NIU, LIU)

Samhällsvetenskap – Beteendevetenskap (RIG, NIU, LIU)

Industriteknik – (LIU, NIU)