Riksidrottsgymnasium, simning

Om du är intresserad av att kombinera studier med en elitsatsning på simning är Filbornaskolans elitidrottsgymnasium ett bra alternativ för din utveckling.

Detta är en fyraårig utbildning för dig som är engagerad och vill göra en elitsatsning mot internationell elit som senioridrottare i simning.

Målet med riksidrottsgymnasiet (RIG) är att ge satsande juniorer möjlighet att förena skola och elitidrott. Hos oss kommer du att erbjudas bästa möjliga förutsättningar. Vi ställer också krav på dig. Det krävs disciplin och ansvarstagande för att du ska få ut det mesta möjliga av dina studier på vårt idrottsgymnasium.

Ansök till utbildningen senast 15 oktober

Om du tycker att det verkar intressant och utmanade att gå på Filbornaskolans riksidrottsgymnasium för simning är du välkommen med din ansökan senast 15 oktober. Vi antar fyra platser per år. Ansökningsblanketten hittar du på Svenska simförbundets webbplats.

Din hemkommun betalar för RIG

Det utgår ett elitidrottsstöd från Riksidrottsförbundet till platserna på riksidrottsgymnasierna (RIG). Tillsammans med Svenska Simförbundet ansvarar också Riksidrottsförbundet för verksamheten. Du är garanterad att din hemkommun betalar för dina studier på RIG.

Våra anläggningar

Simverksamheten bedrivs på Filborna Simarena vägg i vägg med skolan. Simarenan används frekvent till SM-arrangemang och mindre tävlingar. Under senvåren har vi simverksamheten på Råå Vallar, i 50-metersbassängen.

Vårt elevboende

Om du får en plats på riksgymnasiet, kommer du att erbjudas en plats på ett boende. För våra riksgymnasieelever erbjuder skolan boende i elevhem. Det boende som vi har idag ligger på Minörgatan 2 i Helsingborg.

Boendet har 27 studentrum/lägenheter i två plan, med egen dusch/toalett, ett mindre kylskåp och med möjlighet att sätta in en micro. På varje våningsplan finns gemensamhetsutrymmen som kök med stor matplats, sällskapsrum med TV och tvättstuga. Tillgång till större frysar och kylskåp finns i köket. Är du bra förberedd för att klara av din ”markservice” så kommer starten på gymnasiet att gå mycket lättare.

I dagsläget är hyran för boendet 3500 kr/månad. Hyran tas dock ut under 10 månader och är då 4190 kr/månad. Hyresfritt i juni och juli.

Boendet har tillsyn av två boendeföreståndare som är på boendet morgnar, kvällar och på helger.

Vi arbetar med att ta fram fler boendealternativ.