Helsingborgs idrottsgymnasium

Gillar du sport och skulle vilja satsa på någon idrott? Hos oss kan du utveckla ditt idrottande samtidigt som du lyckas med dina studier. Denna möjlighet finns på de flesta av våra program.

Nationell Idrottsutbildning (NIU) eller på Riksidrottsgymnasium (RIG) kan enbart kombineras om du studerar barn- och fritidsprogrammet, ekonomiprogrammet, naturvetenskapsprogrammet eller samhällsvetenskapliga programmet.

Det finns tre olika alternativ för idrottselever på Filbornaskolan:

  • Riksidrottsgymnasium i golf eller simning (RIG)
  • Nationellt godkänd idrottsutbildning i tio olika idrotter (NIU)
  • Idrott och hälsa – specialisering

RIG och NIU – för dig som vill elitsatsa

RIG vänder sig till dig som elitsatsar och som har potential att nå internationell elit som senioridrottare. Riksidrottsförbundet ansvarar för verksamheten. Idrottskurserna vid Riksidrottsgymnasierna omfattar 700 poäng. Skolan erbjuder boende till eleverna på RIG.

RIG finns hos oss i golf och hösten 2017 startar vi också RIG i simning. Vi kommer då att erbjuda 12 elevplatser.

Läs mer om RIG-golf här.

Läs mer om RIG-simning här.

NIU vänder sig till dig som anses ha förutsättningar att nå nationell elit som senioridrottare. Idrotter som erbjuds inom NIU är basket, bordtennis, brottning, fotboll, friidrott, handboll, innebandy, konståkning, tennis och simning.

Du tränar fyra pass i veckan under hela din skoltid och har fyra år på dig att slutföra gymnasiet, allt för att du ska kunna träna och tävla på elitnivå och samtidigt lyckas med skolarbetet. Det betyder att du studerar färre kurser per år och ges möjlighet till fler träningspass på förmiddagstid. (Även innebandy har en 4-årig lösning fr.o.m. läsåret 2015/16). Läs mer om NIU här.

Vi på Filbornaskolan har lång erfarenhet av fyraårig studiegång för idrottselever och det har varit en starkt bidragande faktor till såväl idrotts- som skolframgång för våra elitidrottselever. RIG och NIU kan kombineras med följande program: barn- och fritidsprogrammet, ekonomiprogrammet, naturvetenskapsprogrammet och samhälls-vetenskapsprogrammet.

Idrottsspecialisering – för dig som gillar sport men inte vill elitsatsa

För dig som gärna vill hålla på med sport men inte har ambitionen att tävla på elitnivå är idrottsspecialisering, som är treårig, ett bra alternativ. Här finns inga krav på att du behöver tillhöra nationell elitnivå. Istället är ett stort intresse och motivation för att utvecklas i din idrott grunden i detta alternativ.

Du tränar två pass i veckan på skoltid de två första åren, i övrigt läser du gymnasiet i samma takt som övriga elever. Om du vill så kan du få möjlighet att träna två pass per vecka även under årskurs 3. Läs mer om idrott- och hälsaspecialisering här.

Kombinera studier och idrott!