Innebandy

På Filbornaskolan kan du kombinera din elitsatsning i Innebandy med dina studier. Inför höstterminen 2012 certifierades Filbornaskolan i Helsingborg via Svenska Innebandyförbundet. Det innebär att Filbornaskolan är en av 30 skolor i Sverige som motsvarar de krav som Svenska Innebandyförbundet ställer på de skolor som ska utbilda kommande elitspelare.

Hur fungerar NIU Innebandy?

Hos oss ges du möjlighet att utveckla ditt idrottande samtidigt och lyckas med dina studier. Genom en fyraårig studielösning tränar du tre pass i veckan under hela din skoltid samt har ett teoripass i veckan – allt för att du ska kunna träna och tävla på elitnivå och samtidigt lyckas med skolarbetet. Det betyder att du studerar färre kurser per år och ges möjlighet till fler träningspass på förmiddagstid.

Du får hos oss en gedigen grundutbildning i innebandy och fysisk träning, och utöver detta ligger din individuella utvecklingsplan till grund för träningen. Med Helsingborg Arena, högklassiga instruktörer och träning med utgångspunkt på individuell utveckling ligger förutsättningarna för elitspel i dina egna händer.

Hur bedrivs träningen på NIU Innebandy Filbornaskolan?

All träning bedrivs på Olympiaområdet, och främst på Helsingborg Arena. I de olika hallarna på Arenan bedrivs innebandyträningen, och på området har vi även tillgång till styrketräningslokal, löparbanor, testlabb. Dessutom finns Idrottsskadeklinik i form av Arena Fysio i lokalerna vilka eleverna har snabb tillgång till vid behov.

Ansvarig lärare för utbildningen är Niklas ”Chelle” Lauritsen och Emil Lindström. Den fysiska träningen driver Anders Lindsjö, f.d. instruktör för svenska tyngdlyftningslandslaget, FCH, Halmstads BK mm.

Vem kan söka till NIU Innebandy?

Talangfulla unga innebandyspelare som verkligen brinner för sin träning och strävar mot att nå nationell elit. Utöver detta ska elevens studieresultat vara tillräckliga för att komma in på valt program. Studieresultaten kommer alltid i första hand hos oss på Filbornaskolan.

Hur går ansökningsprocessen till?

Ansökan ska vara inskickad till Svenska Innebandyförbundet senast den 1 december. Ansökan görs via http://www.innebandy.se. Därefter kallas alla sökande till uttagningsträningar där vi genomför beep-test och träningspass med internmatch. Uttagningarna avslutas med individuella samtal med varje sökande. Antagningarna grundas på innebandyfärdigheter, inställning och mognad, fysisk status och ambitionsnivå.

Efter uttagningarna får man svar på om man är antagen till NIU Innebandy eller ej. Blir du antagen till NIU ska du också bli antagen till ditt gymnasieval på Filbornaskolan.

Läs mer om möjligheterna att kombinera studier och innebandy på http://www.innebandy.se