search error_outline

Friidrott

Välkommen till Filbornaskolans idrottsgymnasium i Helsingborg. Hos oss går drygt 300 idrottselever knutna till 11 olika idrotter, bland annat friidrott.

NIU står för Nationellt godkänd idrottsutbildning och är ett elitinriktat val vilket innebär att du vill satsa och prioritera ditt idrottande i kombination med dina studier. På vår skola finns friidrottens alla greninriktningar representerade, medel-långdistans, sprint-häck, hopp och kast. Vi tror och satsar på mervärdet i träningen. Under lektionstid arbetar vi mycket med de små, men så viktiga momenten så som skolning och koordination, smidighet, rörelse och teknik. Du behåller ditt samarbete med din klubbtränare vilket innebär att du inte behöver välja bort det du redan har, om du inte vill. Vår tränare har hela tiden en dialog med din klubbtränare och utöver de träningsmoment som nämnts så finns även tid till individuell träning som synkroniseras med din klubbträning.

På Filbornaskolan går du som idrottselev 4 år. Det innebär att studierna sprids ut på ytterligare ett år och ger mer tid till att prestera bra inom både träning och studier. Vår skola är unika i Sverige med detta upplägg och erfarenheten bland friidrottare är god där så gott som alla som tagit studenten är tacksamma för det fjärde året.

Varje vecka innehåller tre träningspass på förmiddagstid samt ett teoripass som läses tillsammans med alla idrottselever i respektive årskurs. Generellt så läggs mer tid på de yngsta i träningsgruppen då det ofta innebär en stor förändring att gå från grundskola till gymnasium, inte bara i träningsmängd och kvalitet, utan även sett till ansvar och personlig utveckling. Flexibiliteten i träningsinnehållet ökar med årskurserna och under det sista, fjärde året är träningen som mest individualiserad. Då förväntar vi oss att du utvecklats med din ålder och träning.

Filbornaskolans NIU samarbetar med IFK Helsingborg men välkomnar mer än gärna aktiva från andra föreningar! Kanske vill du komma och besöka vår verksamhet, prata med de elever som går hos oss idag och se hur vår vardag fungerar? Tränare och ansvarig är Karin Olsson. Ta kontakt med Karin eller ansvarig på skolan för mer information.