Fotboll

På Filbornaskolans NIU med specialidrott fotboll har vi 24 platser till förfogande, för både pojkar och flickor. Skolan är unik eftersom den erbjuder detta under fyra år. Alltså är studietakten något långsammare för att man aldrig skall hamna i problem med att inte hinna med skolarbete, exempelvis om spelaren är iväg på distrikt-, landslagsläger eller landskamper.

Vi tror på att ett bra skolarbete och en idrottslig prestation går hand i hand. Detta är också ett krav vi har på våra elever, att förstå att skola och fotboll måste fungera tillsammans.

Praktiskt är eleverna indelade i två grupper där den ena gruppen har ett närmare samarbete med Helsingborgs IF. På de praktiska fotbollsträningarna är vi minst fem instruktörer som arbetar parallellt över grupperna. Vi har tre fotbollspass och ett teoretiskt pass per vecka. Teori och praktik hänger ihop genom exempelvis träningslära, planering och utvecklingsmetoder samt givetvis uppföljningsarbete.

På de praktiska passen lägger vi allt fokus på individuell utveckling, just du som spelare ska få utvecklas i din position såväl tekniskt, taktiskt som fysiskt. Här får du även också möjlighet att bli filmad. Detta material används i de schemalagda utvecklingssamtalen, så man har möjlighet att se sig själv och i samråd med instruktören få utvecklingen att blir så optimal som möjligt. På de teoretiska passen får du kunskap om b.la. mental träning, kost, idrotten och media etc.

Många av de teoretiska delarna är direkt kopplade till den praktiska träningen. Individuell utveckling innebär också att spelaren blir sin egen coach vilket vi på Filbornaskolans NIU tycker är nästintill helt avgörande i den hårda konkurrens som numera finns inom fotbollen. Därför vill vi lära spelarna att ta ansvar för sin egen utveckling genom att b.la. veta vad, varför och hur man tränar olika saker. I detta lägger vi även in att eleven lär sig målsättningsprocesser för såväl utvecklingsmål som resultatmål.

Instruktörerna strävar också efter att ha en välutvecklad kontakt med respektive förening så att vi ex. tar hänsyn till matcher, periodisering etc. Samtliga instruktörer har minst gått den näst högsta tränarutbildningen i Sverige (UEFA-A) och mer än hälften jobbar även i elitverksamhet (Helsingborgs IF).

Vi är mycket stolta att flera av spelarna som var med och tog SM-guld med HIF 2011 har gått på Filborna Idrottsgymnasium och kombinerat fotbollen med studier.

“Så här i guldtider skulle jag vilja passa på att tacka er på Filborna för allt ni gjort för HIF. Tänker på så många spelare som tidigare gått hos er och som under detta året bidragit med att vi fått både fotbollsmässiga och ekonomiska framgångar. Att 50 % av en spelartrupp som vinner SM har gått på samma fotbollsgymnasium måste vara unikt. Tack skall ni ha!” (Hans Carell, Ungdomsansvarig i HIF)

Lärare NIU fotboll 2014/15:
Leif Troedsson
Morgan Olofsson
Ulrik Jansson
Olle Nilsson
Jacob Gudiol