Basketboll

Basket i gymnasieskolan ska leda eleven framåt i sin utveckling som basketspelare. Utbildningen ska också stimulera till ett livslångt intresse för basket som spelare, ledare, domare och/eller tränare, men framförallt att eleven får uppleva och älska basket så länge som möjligt. Dessutom får eleverna goda vanor i fysisk träning och en grundkondition som de har nytta av resten av livet.

Filbornaskolans idrottsprogram har funnits i över 20 år och är en (NIU-skola) Nationell Idrottsutbildning med totalt ca 300 elever 10 olika idrotter. Skolan har en uttalad inriktning för idrottare och både ledning och lärare jobbar med att utveckla denna inriktning hela tiden. Många lokala och nationella idrottsstjärnor har fått sin gymnasieutbildning på Filborna.

Jörgen Fastberg gör sitt åttonde år till hösten som lärare för Filborna BGs elever. Basket har funnits på Filbornaskolan sedan läsåret 2004/05 då spelare födda 1988 började som första kull. Sedan dess så har 66 elever antagits till utbildningen. Jörgen är steg 4 utbildad och är ungdomslandslagscoach sedan sju år tillbaka samt Regionansvarig för den södra regionen i SBBFs regionverksamhet.

Träningsschema

  • Tisdagar 10.00-11.30 Fyspass Idrottens Hus. 
  • Torsdagar 10.00-11.30 Basketpass i Arenahallen. 
  • Fredagar 08.25-09.55 Teori, Träningslära och Individuella samtal.
  • Måndagar 08.00-09.30 Basketpass i Arenahallen.

Vi jobbar efter en träningsplanering som är ett levande dokument som utvärderas och utvecklas varje år. Våra 17 tester genomförs för att säkerställa och bevisa för ungdomarna att de utvecklar de förmågorna vi jobbar med. Egenskaperna vi jobbar med är Social, Mental, Teknisk, Fysisk och Taktisk förmåga. Tjejer och killar tränar samtidigt – detta har vi funnit som en mycket utvecklande träningsform.

Det är alltid svårt att göra sitt gymnasieval, ofta går man på rykten. Vi tycker därför att det bästa sättet är att vara en dag på skolan och delta på en träning. För att själv bilda sig en uppfattning genom att vara i miljön man är nyfiken på. Tveka inte att höra av dig om du har några frågor och är sugen på att  genomföra en testa på dag där du ”skuggar” en av eleverna som går på skolan nu.

Jörgen Fastberg 073-634 16 80

sket på Filbornaskolan.

Basket på Filbornaskolan.