Riksidrottsgymnasium, simning

Om du är intresserad av att kombinera studier med en elitsatsning på simning är Filbornaskolans elitidrottsgymnasium ett bra alternativ för din utveckling.

Detta är en fyraårig utbildning för dig som är engagerad och vill göra en elitsatsning mot internationell elit som senioridrottare i simning.

Målet med riksidrottsgymnasiet (RIG) är att ge satsande juniorer möjlighet att förena skola och elitidrott. Hos oss kommer du att erbjudas bästa möjliga förutsättningar. Vi ställer också krav på dig. Det krävs disciplin och ansvarstagande för att du ska få ut det mesta möjliga av dina studier på vårt idrottsgymnasium.

Ansök till utbildningen senast 15 oktober

Om du tycker att det verkar intressant och utmanade att gå på Filbornaskolans riksidrottsgymnasium för simning är du välkommen med din ansökan senast 15 oktober. Vi antar fyra platser per år. Ansökningsblanketten hittar du på Svenska simförbundets webbplats.

Din hemkommun betalar för RIG

Det utgår ett elitidrottsstöd från Riksidrottsförbundet till platserna på riksidrottsgymnasierna (RIG). Tillsammans med Svenska Simförbundet ansvarar också Riksidrottsförbundet för verksamheten. Du är garanterad att din hemkommun betalar för dina studier på RIG.

Våra anläggningar

Simverksamheten bedrivs på Filborna Simarena vägg i vägg med skolan. Simarenan används frekvent till SM-arrangemang och mindre tävlingar. Under senvåren har vi simverksamheten på Råå Vallar, i 50-metersbassängen.

Vårt elevboende

Elever som ska gå RIG simning, erbjuds boende vid Campus Ridhuset som ligger vid Lägervägen (invid Helsingborgs vattentorn) i Helsingborg. Boendet ligger ca 600 meter från skolan och träningsanläggningen mot stadens centrum.
Boendet består av egna lägenheter om 27 m2 med klädkammare, dusch/toa samt ett stort rum med pentry. Eleverna på Idrottsgymnasiet delar en egen tvättstuga.

Boendet besöks morgon och kväll av någon av våra boendeföreståndare, Mats och Bertil. De har lång egen erfarenhet av arbete på idrottsgymnasium som lärare och är idag pensionerade. De har också hand om tillsynen för boendet för RIG Golf.
Kostnad för boendet är i skrivande stund 5267 kr/månad i 10 månader. Hyresfritt i juni och juli. Helsingborgs stad har gjort en blockförhyrning av lägenheter till RIG och hyr i sin tur ut dessa till RIG-eleverna.

Elev som gå RIG kan ansöka hos sin hemkommun om inackorderingsbidrag och summan man kan få varierar mellan kommuner och avståndet mellan hemkommunen och Helsingborg. Kontakta din hemkommun för besked.

Förbered dig för eget boende

Att flytta hemifrån som 15-16-åring ställer nya krav och förväntningar på de flesta ungdomar. Det du haft hjälp med hemma skall du till stora delar klara själv. Om du kan laga en del maträtter, vet hur man tvättar, lärt dig ha koll på dina kläder och saker, är van att handla och ha koll på ekonomi samt städa, så kommer ditt första gymnasieår på RIG bli mycket enklare än om motsatsen gäller. Så, om du fått en RIG – plats och bestämt dig för att flytta – lägg tid på att lära dig så mycket som möjligt av ovanstående för att du skall få en bra start på din RIG – tid.